TANJA ŽOBRAK: Ako želite početi sa poslom – počnite odmah

    Nakon života u inostranstvu i deset godina iskustva u proizvodnji organskih proizvoda, Tanja Žobrak iz Čapljine se odlučila u svome gradu pokrenuti posao u kojeg je uložila svoje znanje i vještine, ali i ljubav i energiju. Sada uzgaja organsko voće, povrće i bilje, te proizvodi biokozmetiku i organsku hranu bez pesticida i konzervansa.

    Iako je posjedovala znanje i iskustvo, ideja o vlastitom poslu se dugo vrtjela dok okolnosti nisu njenu realizaciju nametnule kao imperativ. Sve do pandemije koronavirusa Tanja se proizvodnjom organske hrane i kozmetike bavila isključivo za svoje potrebe i potrebe svojih prijatelja ali, ova pandemija se poklopila i sa dijagnozom karcinoma njene majke pa je ono što je prije radila iz ljubavi postalo nešto što se jednostavno moralo raditi.

    „Saznala sam za mamin karcinom i krenula je borba i želja za njezinim životom. Svaki proizvod koji je nastao u mojoj skromnoj radionici je moja majka probala i testirala, i isključivo je nastao radi nje i njezinih potreba tokom liječenja“, priča Tanja. Upravo joj je majka predložila da pomaže i drugim ljudima onako kako je pomagala i njoj i onda su odlučile otvoriti radnju u kojoj će posjetitelji uživati i gdje mogu vidjeti domaće proizvode spravljene po tradicionalnoj recepturi.

    Radnja koja se nalazi u Čapljini nije samo obična prodavnica, nego mjesto gdje se može vidjeti kako se može sve napraviti svojim vlastitim rukama i da bi se čovjek može jednostavno vratiti svojim korijenima.

    „Sve se radi onako kako su nas naše bake i nene učile, kako trebamo i šta trebamo počevši od sapuna koji se lijevaju onako kako se to nekad radilo pa nadalje“, objašnjava Tanja i ističe da premalo cijenimo ono kako se nekad živjelo, te da je potrebno slijediti trend povratku onome što je prirodno.

    Ova poduzetnica kaže kako je kvaliteta domaćih proizvoda na izuzetnom nivou i da moramo vjerovati u nju i ne čekati da nam neko „dođe sa strane“ da nam kaže koliko je dobro ono što mi imamo. Potrebno je učiti o prirodi i od prirode i ne može se dopustiti da današnja djeca ne znaju kako, naprimjer, izgleda list mente. Najviše je ponosna na to što u proizvodnji ima zatvoren krug od polja do radnje.

    „Trudimo se apsolutno svima pokazati kako se stvarno sve može napraviti iz vlastitog okruženja. Sve u našoj radnji dolazi od ručne berbe i sve je isključivo organska vlastoručna naša berba. Onoliko koliko ima voća i povrća toliko i radimo proizvoda. Nemamo nikakve kooperante, nego onoliko koliko nam da majka priroda u određenom godišnjem dobu toliko i radimo proizvoda“, ponosna je Tanja.

    Proizvodi marmelade bez šećera, razne kombinacije čajeva, bezglutensku tjesteninu sa tri vrste okusa koje su rađene od direktno cijeđenog povrća i samo ta tekućina ide u smjesu bezglutenskog brašna, bez ikakvog aditiva i soli. Tu su i čipsovi od dehidriranog voće koji su jako korisni i jako zdravi, naročito za djecu.

    Od kozmetike proizvode preparate za kompletnu njegu tijela, od šampona, pilinga, krema za lice, seruma za lice…

    „Šamponi za kosu koje mi koristimo u sebi nemaju nijedan konzervans, i služe prvenstveno za obnovu kose i rast kose. Koriste ih svi dobni uzrasti od najmanje djece do ostatka populacije koja ima osjetljivo vlasište. Pravimo sapune, paste za zube, sojine svijeće koje djeluju aromaterapijski, pilinge, losione, a spremamo i mušku kolekciju“, kaže Tanja.

    Osim toga, u njenoj radionici se pripremaju i kombinacije raznog voća u medu za bolju probavu, prvenstveno djece i naravno i osoba kojima je to potrebno, zatim začini koji se prave na prirodan način. Tu je „prirodna vegeta“, zeleni začin koji u sebi sadrži jedanaest zeljastih i aromatičnih biljaka, vinski začin koji u sebi ima jedinstvenu kombinaciju dvije vrste soli  i reduciranog vina sa češnjakom, kao i chili sos od začinskih paprika sa njenog gazdinstva.

    Proizvode Tanja plasira direktno putem radnje, zatim putem interneta ali i na sajmovima. Za sve one koji oklijevaju sa pokretanjem vlastitog biznisa ima jednu poruku: „Mislim da je sve do osobne lijenosti i do traženja krivca u nekome drugom i trećem. Posao je sam po sebi nagrada, onoliko koliko smo spremni dati i uložiti u svoj biznis toliko ćete imati na kraju mjeseca ili godine i ako želite početi raditi – počnite odmah sad.“

     

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    DOSIJE PLAĆENICI: Wagner i normalizacija zločina

    Vjerovatno ništa osim loše iskorištenog vremena ne može tako...

    Kako napraviti savršenu fotografiju hrane u uslovima inflacije?

    Svjedoci smo žestoke borbe inflacije i turizma koja se...

    INFLACIJA U FRIŽIDERU: Kako se hraniti zdravo u vrijeme poskupljenja?

    Građani Bosne i Hercegovine veći dio svojih prihoda troše...

    KULTURNI TURIZAM U BiH: Izazovi i potencijali

    Kulturni turizam posljednjih godina doživljava svoj procvat. Sve više...

    U ZAGRLJAJU: Međunarodni koncert horova posvećen Jovanu Divjaku

    Međunarodni koncert „U zagrljaju“ posvećen uspomeni na Jovana Divjaka koji...