U Bihaću se sutra (nedjelja, 8. oktobar) održava „TRAHANIJADA 2023“, tradicionalna gastro-manifestacija namijenjena promociji tradicionalne krajiške kuhinje i specifičnih prehrambenih proizvoda – trahane i omača. Trahanijada će se održati od 10 do 16 sati na poznatim bihaćkim Gelenderima u središtu grada i, kao i svaki put do sad, pružiće posjetiteljima priliku da osim tradicionalnih jela dožive i okus lokalne zajednice Bihaća.
Ovogodišnja Trahanijada je posebna i po tome što je prva koja se održava nakon što su krajiški omač i trahana u junu ove godine i zvanično stekli status garantirano tradicionalnih specijaliteta. Ova jela na kojima su odrastale generacije Krajišnika i Krajiškinja sada su upisana i u Registar tradicionalnih specijaliteta čime su prepoznata stoljeća njihove pripreme na prostoru Krajine, te njihovi specifični nazivi koji obogaćuju i oplemenjuju našu jezičku baštinu.
Iza organizacije ovog događaja stoji Turistička zajednica Grada Bihaća, a Trahanijada je takmičarske naravi te će ocjenjivački žiri i ove godine proglasiti ekipe koje se pokažu najboljima u pripremi ove karakteristične čorbe za Bihać i Krajinu. Propozicije su jasne, a iz sigurnosnih razloga se trahana priprema na plinskim kuhalima i loženje vatre nije dozvoljeno.
Za vrijeme kuhanja, u 11:00 sati je predviđena i prezentacija pod naslovom „Krajiška trahana i omač – benefiti i doprinos razvoju gastroturizma“ a kao i svake godine do sad predviđen je i zabavni program sa puno pjesme i plesa. Pobjednici prošlogodišnje Trahanijade bile su ekipe Turističkog klastera „Una“ i Biciklističkog kluba „Daj krug“ a ove godine će se za prestižni status najboljih kuhara trahane boriti preko dvadeset ekipa.
(FOTO: visitbihac.com)