Civilno društvo ponovo aktivno: Aktivisti predali peticiju za uklanjanje nelegalne deponije!

    Aktivisti neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ danas, 15.09.2022. godine, su u Višegradu predali Skupštini opštine Višegrad prikupljene potpise u sklopu peticije za uklanjanje nelegalne deponije na ulazu u selo Holijaci, a koja je smještena na samom ulazu u Višegrad.

    Nelegalna deponija postoji već skoro tri decenije, te se na njoj deponuju različite vrste otpada, kao što je animalni, industrijski, nesvrstani, ali i bilo koji drugi otpad, jer Višegrad nema legalnu gradsku deponiju. Članovi neformalne grupe, danas su se nakon predavanja prikupljenih potpisa obratili medijima.

    „Danas smo predali prikupljene potpise za uklanjanje te deponije pred našim domovima, a podršku nam je dalo 1164osoba. To je samo pokazatelj da ovo nije problem male grupe ljudi, već ugrožavanje javnog interesa svih građana Višegrada. Na poslednjoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Višegrad izložili smo svoj problem, te smo saslušani i odbornici su odlučili da formiraju Komisiju koja će se baviti pitanjem uklanjanja deponije, uz učešće jednog člana naše neformalne grupe. Očekujemo od skupštine da će se Komisija formirati u što skorijem roku, jer su prikupljeni potpisi u okviru peticije jasan pokazatelj da građani Višegrada ne žele nelegalnu deponiju koja ih truje i ugrožava već godinama.“ – istaknuto je danas na obraćanju medijima.

    U avgustu mjesecu održana je redovna sjednica Skupštine opštine Višegrad, u kojoj su članovi grupe iznijeli svoj problem odbornicima, te im je obećano formiranje Komisije koja će razmatrati rješavanje problema. Obećano je i da će u Komisiju biti uključen i jedan predstavnik neformalne grupe, međutim, skupština još uvijek nije ispunila obećanje.

    „Očekujemo od skupštine da će se Komisija formirati u što skorijem roku, jer su prikupljeni potpisi u okviru peticije jasan pokazatelj da građani Višegrada ne žele nelegalnu deponiju koja ih truje i ugrožava već godinama.“- naglašeno je danas u obraćanju za medije.

    Nelegalna deponija pred turističkim gradom Višegradom i dalje postoji, uprkos tome što je Ministarstvo za prostorno ueđenje, građevinarstvo i ekologiju utvrdilo da deponija nema niti jednu jedinu dozvolu za postojanje i rad!

    Građani Višegrada, zajedno sa neformalnom grupom građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ očekuju da će nadležni stati u kraj nelegalnostima i zaštititi svoje građane, te da će nelegalna deponija koja ih ugrožava već godinama, uskoro biti uklonjena.

     

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    DOSIJE PLAĆENICI: Wagner i normalizacija zločina

    Vjerovatno ništa osim loše iskorištenog vremena ne može tako...

    Kako napraviti savršenu fotografiju hrane u uslovima inflacije?

    Svjedoci smo žestoke borbe inflacije i turizma koja se...

    INFLACIJA U FRIŽIDERU: Kako se hraniti zdravo u vrijeme poskupljenja?

    Građani Bosne i Hercegovine veći dio svojih prihoda troše...

    KULTURNI TURIZAM U BiH: Izazovi i potencijali

    Kulturni turizam posljednjih godina doživljava svoj procvat. Sve više...

    U ZAGRLJAJU: Međunarodni koncert horova posvećen Jovanu Divjaku

    Međunarodni koncert „U zagrljaju“ posvećen uspomeni na Jovana Divjaka koji...