ODJAVA SEDMICE U 5×100: ‘Alo Brisel, ovdje Sarajevo (04/10/2024)

    ponedjeljak, 30. septembar 2024.

    Govoreći tokom vikenda na jednom skupu na području općine Vogošća, istaknuta dužnosnica SDA je ponizila građane koji vode porijeklo iz istočne Bosne, odričući im pravo na nezadovoljstvo radom vlasti time što dolaze iz područja gdje su „volovska kola provozili“. „Ja sam rođena Hotonjčanka i niko mi ne može reći da se Hotonj nije izgradio. To je sve livada bila. Apoteku nismo imali, ambulante nismo imali“, emotivno je nedostatak urbanih atributa svoje mjesne zajednice opisala zastupnica Kenela Zuko, pa bi sve i kad bismo prihvatili ovakvu argumentaciju ostalo nejasno po čemu je to njena rodna livada bolja od nečijih volovskih puteva.

    utorak, 1. oktobar 2024.

    Trideset i deveti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Jimmy Carter slavi svoj stoti rođendan. Njegov mandat je trajao od 1977. do 1981., dakle bio je predsjednik još u vrijeme kad je drug Tito bio živ, a nakon što je izgubio izbore od Ronalda Reagana povukao se u političku penziju. Još jedan mandat nije smatrao vrijednim gnjavaže, pa njegova penzija, koju je prekidao samo zbog par kratkih diplomatskih angažmana, tako traje već više od šezdeset godina. Tu se lijepo vidi ljepota ograničavanja broja mandata u SAD i još nekim zemljama – kod nas općinski načelnici ne pomišljaju na penziju ni nakon pet mandata.

    srijeda, 2. oktobar 2024.

    Našoj zemlji za aktiviranje Plana rasta nedostaju još samo dogovor oko Ustavnog suda, usklađivanje sa viznom politikom EU, te otklanjanje entitetskog veta u Vijeću za državnu pomoć. Kazao je to direktor Direktorata EK za proširenje Gert Jan Koopman, na taj način jasno demantirajući neke od bh. političara koji su „zvali Evropsku komisiju“ pa im je navodno rečeno drugačije. Ovo „zvanje Brisela“ neodoljivo podsjeća na scenu iz filma Ivkova slava i rečenicu „Alo Beograd, ovde Niš!“, samo što se čini kako na neki poziv „Halo Brisel, ovdje Sarajevo“ slušalicu zasigurno nije podigao Gert Koopman, inače bi neko bio uhvaćen u laži.

    četvrtak, 3. oktobar 2024.

    Na zgradama u kojima su nekada živjeli Abdulah Sidran i Marko Vešović postavljene su spomen-table koje bi trebale podsjećati na ove naše velikane pisane riječi. Nastranu što su spomen-pločice jeftinog izgleda i učvršćene najobičnijim šrafovima, ali tragediji je ravno koliko su tekstovi na njima gramatički neispravni. Katon Stariji je rekao: „Radije bih da ljudi pitaju zašto nemam spomenik, nego zašto ga imam“, aludirajući na vlastitu dostojnost. Međutim, ironični kakvi su već znali biti, Vešović i Sidran bi nakon pogleda na svoje spomen-pločice sigurno rekli: „Puno bi bolje bilo da neko pita zašto nemamo spomenike, nego da nam ih svako postavlja.“

    petak, 4. oktobar 2024.

    Nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini pogodili su poplave i odroni, a situacija je najteža u Jablanici gdje je broj mrtvih dvocifren. Posljedica je ovo dugogodišnjeg neodgovornog upravljanja šumama i vodama, ali direktor federalne civilne zaštite kaže kako sistem nije zakazao iako sve ukazuje na to da je reakcija mogla biti puno bolja. „Zakazao je sistem koji prethodnih godina nije radio“, poentirao je direktor očito ne shvatajući kako sistemi ne funkcionišu na principu mandata i kako se nalazi na čelu sistema koji je zakazao i tokom poplava 2014. i tokom pandemije 2020. i koji je vrlo vjerovatno zakazao i sad.

     

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    AEDES ALBOPICTUS: Opasni azijski tigrasti komarac

    Piše: Husein Ohran Jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena jeste...

    NAŠE BLAGO: Bh. autohtone domaće životinje

    Piše: Husein Ohran Bosna i Hercegovina je zemlja koja se...

    “Eco-friendly” goveda

    Piše: Husein Ohran Iako mnogima ovaj podatak nije poznat –...

    Kako naša ishrana utiče na globalno zagrijavanje?

    Piše: Husein Ohran Očekuje se da će do 2050. godine...