PRIJEDOR: Sporne bijele trake na vizualima povodom Dana mira

    Centar za mlade “KVART” povodom Međunarodnog dana mira u Prijedoru pokrenuo je kampanju koja obuhvata, između ostalog, lijepljenje plakata i objavu vizuala na bilbordima širom grada sa porukom “pravo na mir”. No, Agencija Led Media odbila je objaviti ovakve plakate i već uplaćena sredstva odlučila je vratiti i predložiti adaptaciju vizuala koji su trebali biti objavljeni. Vizuali prikazuju djecu koja igraju lastiš a detalj koji je zasmetao agenciji tiče se bijelih traka ocrtanih na rukama i tijelima djece.

    “Uprkos prethodno plaćenom računu, ova agencija je vratila sredstva uz obavještenje da dostavljeni sadržaji „ne odgovaraju temi“ mira, zahtijevajući izmjenu vizuala koji prikazuju djecu u igri lastiša. Sporni motiv djece ističe pravo na mir kao pravo koje nam pripada rođenjem, samim postojanjem i pripadanjem ljudskoj zajednici. Zato se, u ime prava današnje djece i mladih da svoj život provedu u miru, a povodom Međunarodnog dana mira sjećamo onih kojima je to pravo bilo oduzeto zajedno sa životom” saopšteno je iz KVART-a. 

    Do trenutka objavljivanja teksta na portalu BUKA, Centar za mlade “KVART” nije dobio nikakav odgovor na svoj upit u interne pravilnike koji sprečavaju Led Media da objavi ovakav sadržaj. “Ova praksa predstavlja grubo kršenje potrošačkih prava i slobode izražavanja zagarantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, naveli su u saopštenju.

    Branko Ćulibrk, iz Centra za mlade “KVART”, povodom ovog događaja za naš portal kaže:

    “Ovo je samo jedan u nizu primjera koliko se politička i institucionalna represija koju živimo svakodnevno uvukla u sve sfere, pa nažalost i privatnog sektora, ali je i primjer uskraćivanja javnog djelovanja pojedinaca i organizacija i koliko to sve utiče na slobodu mišljenja i izražavanja. Ovakva praksa je nešto sa čim se mi u Prijedoru suočavamo već godinama i gdje se na sve načine trudimo biti što glasniji i govoriti o ovim temama koje duboko bole ovo društvo, a sa čim nam nije dozvoljeno da se suočimo. Pravo na mir je pravo da o prošlosti govorimo otvoreno, da pitanja prošlosti prestanu biti predmet manipulacije i političkih prepucavanja i da prihvatimo tešku patnju od koje se već godinama koriste samo oni koji su na vlasti. Mislim da mi nismo ni svjesni koliko je ova situacija ozbiljna, a ona ima samo jedan cilj da se pod pritiskom ljudi sa političkog vrha neistomišljenici ućutkavaju i obeshrabruju i da se bilo koji oblik građanske neposlušnosti u potpunosti stavi pod kontrolu države.”

    Krivica ovdje je višestruka, kako za naš portal kaže prijedorski aktivista Edin Ramulić: “Niti jedan prijedorski portal nije prenio prikaz tih plakata, uključujući i one iza kojih stoje Bošnjaci i Hrvati. Plakat i informacija o Danu mira u Prijedoru se nisu prenosili po FB grupama niti je to iko postavljao na svoj zid. Ovi iz Led Media makar su pristali objaviti riječi dr. Esada Sadikovića, najznačajnijeg prijedorskog mirovnjaka ubijenog nad jamom Hrastova glavica u zadnjem ratu” i dodaje: “Odnio sam jedan plakat sa Esadovim imenom i riječima i u kino Kozara gdje je direktorica Bošnjakinja, i nisu ga postavili na prozor kina. Toliko o prijedorskim političarima i izbornoj borbi za njihove fotelje. Ta ista direktorica smije se sa predizbornog panoa, da glasate baš za nju i njen SDP. Zapitajte se kakvi ste to insani.”

     

     

     

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    AEDES ALBOPICTUS: Opasni azijski tigrasti komarac

    Piše: Husein Ohran Jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena jeste...

    NAŠE BLAGO: Bh. autohtone domaće životinje

    Piše: Husein Ohran Bosna i Hercegovina je zemlja koja se...

    “Eco-friendly” goveda

    Piše: Husein Ohran Iako mnogima ovaj podatak nije poznat –...

    Kako naša ishrana utiče na globalno zagrijavanje?

    Piše: Husein Ohran Očekuje se da će do 2050. godine...