ODJAVA SEDMICE U 5×100: Šta djeca znaju o političkom zavičaju (27/9/2024)

    ponedjeljak, 23. septembar 2024.

    Prema istraživanju koje je proveo Institut za razvoj mladih KULT, politička pismenost mladih u nas je na veoma niskom nivou. Mladi slabo razumiju osnovne političke pojmove, imaju nedovoljno znanja o stanju u državi, a veliki dio njih ne znaju ko obnaša neke od najvažnijih funkcija u državi. Trećina mladih nema pojma ko im je entitetski premijer, ko državni ministar vanjskih poslova a ko je na čelu Vijeća ministara. S obzirom da se kao primjer ideala sretnog života često poteže kako „u Švicarskoj i Švedskoj ljudi nemaju pojma ko su im političari“ ostaje nejasno zašto se ovi rezultati interpretiraju kao negativni.

    utorak, 24. septembar 2024.

    Najveći sarajevski tržni centri su dobili dojave o postavljenim bombama, te su sukcesivno evakuisani. Iako su prijetnje eksplozivnim napravama svima poslane u isto vrijeme, evakuacija je bila sukcesivna u zavisnosti od toga kad su njihovi službenici otvarali prijeteće e-mailove. Dakle, iako su upućene u četiri ujutru, u nekim tržnim centrima su dojave primijećene tek popodne. Zbog sigurnosti posjetilaca, te adekvatne reakcije nadležnih, vrijedi pozvati potencijalne teroriste da svoje prijetnje ubuduće šalju putem telefona, vibera, whatsappa ili lično na info-pultu, jer u suprotnom postoji opasnost da sve ode u vražju mater ako Amela iz administracije navakat ne zaviri u junk folder.

    srijeda, 25. septembar 2024.

    Kad smo kod terorizma… predizborna raskopavanja i asfaltiranja se lagano pretvaraju u pravi teror nad građanima. Razumljiva je potreba lokalnih čelnika da u predizbornom foto-finišu ostave dojam kako se nešto radi i da iz sjećanja naivnih birača potisnu skoro četiri godine nerada, ali zaboravljaju kako taj njihov novopronađeni polet doslovno pravi pakao od života onih koje žele obmanuti. Gužve, zastoji, kolapsi, nervoza i izgubljeno vrijeme prilično frustriraju one čija je inteligencija već dovoljno potcijenjena stavom da ih u 2024. godini treba impresionirati novi sloj asfalta. Zaboravlja se kako se ovakav pristup može i obiti o glavu, ali sačekajmo izborne rezultate.

    četvrtak, 26. septembar 2024.

    Prošli lokalni izbori su na čelo dva najveća grada u BiH donijeli dvoje mladih političara – Benjaminu Karić i Draška Stanivukovića. Mandati koje su počeli krasnim porukama o saradnji optimističnih mladih lidera završavaju u populističkom prepucavanju o kralju Tvrtku preko kojeg oboje žele skrenuti pažnju sa vlastite totalne inkompetencije i političke kompromitacije. Naime, od rješavanja konkretnih problema i pružanja konkretnih odgovora puno je lakše voditi besmislenu diskusiju o tome čiji je Tvrko bio kralj. Šta da se radi, samo da ne bude da nismo znali kako narod kome Draško i Benjamina tumače prošlost nema šta očekivati od sadašnjosti, a ni budućnosti.

    petak, 27. septembar 2024.

    Centralna izborna komisija BiH je kaznila kandidata za načelnika općine Kalinovik sa 20,000 KM zbog širenja govora mržnje i veličanja ratnog zločinca na Facebooku tokom predizborne kampanje. Kandidat Vlade Sladoje nije uradio ništa drugo osim što je veličao ratnog zločinca Ratka Mladića koji uskoro i službeno ulazi u udžbenike historije u RS kao heroj. Po ovome, nije jasno zašto CIK kažnjava nešto na što puno veći autoriteti poput, recimo, OHR-a dozvoljavaju. Nego, prošli izbori u Kalinoviku su bili prilično tijesni, a rezultati predstojećih će pokazati da li su ovih 20,000 bili kazna ili možda najbolji marketinški potez lokalnih izbora 2024.

     

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    AEDES ALBOPICTUS: Opasni azijski tigrasti komarac

    Piše: Husein Ohran Jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena jeste...

    NAŠE BLAGO: Bh. autohtone domaće životinje

    Piše: Husein Ohran Bosna i Hercegovina je zemlja koja se...

    “Eco-friendly” goveda

    Piše: Husein Ohran Iako mnogima ovaj podatak nije poznat –...

    Kako naša ishrana utiče na globalno zagrijavanje?

    Piše: Husein Ohran Očekuje se da će do 2050. godine...