FARIS ŠABANIJA: O transgeneracijskoj traumi i ljubavi u “Baklavi”

    Faris Šabanija je scenarista i režiser sa sjedištem u Pragu, u Češkoj Republici i trenutno završava Prašku filmsku školu i studira na Prague City univerzitetu gdje i priprema svoj drugi diplomski film “Baklava”. S Farisom razgovaramo o njegovom filmu i motivaciji i inspiraciji za njegov rad.

    OBJAVI.BA: Koji je cilj i poruka filma “Baklava”?

    FARIS ŠABANIJA: Cilj ovog, rekao bih ambicioznog i novog, poduhvata jeste istražiti kompleksne teme prihvatanja, oprosta i transgeneracijske traume ali i podsjetiti na izgubljeno bratstvo i jedinstvo naroda na našim prostorima.

    OBJAVI.BA: Gdje se odvija radnja filma i koja je zapravo tema filma?

    FARIS ŠABANIJA: Radnja filma se dešava u prigradskom naselju u Sarajevu kada optimistična djevojka, muslimanka, odluči krivo predstaviti porijeklo svog dečka, pravoslavca, i poziva ga kući da upozna njene konzervativne roditelje. U isto vrijeme ona se bori sa svojim lažima i roditeljskim očekivanjima. Ovim filmom predstavljamo jednu uvijek aktuelnu i gotovo tabu temu iz druge perspektive – transgeneracijske trauma i gotovo transformativne moći roditeljske ljubavi. Glumačku postavu čine Helena Vuković, Kerim Čutuna, Mediha Musliović i Senadin Šabanija.

    OBJAVI.BA: Odakle interes za ovu temu?

    FARIS ŠABANIJA: Interes je probuđen ličnim iskustvom i sličnim problemima kao glavnog lika u filmu. Od svoje petnaeste godine živim van Bosne i Hercegovine zbog očevog posla i kao i glavni lik susretao sam se s temama međuetničkih odnosa s jedne strane i ljubavi koja prevazilazi etnički i religijski identitet, baš kao i mnoge mlade osobe u našoj državi.

    OBJAVI.BA: Gdje će biti dostupan film “Baklava”?

    FARIS ŠABANIJA: Film će biti dostupan širom naše regije i distribuiran na zahtjev kroz Telemachovu platformu EON, ali i Omladinski Film Festival. No, za to nam je potrebna dodatna podrška upravo kroz crowdfunding kampanju koju možete pronaći online na klikom na link.

     

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    AEDES ALBOPICTUS: Opasni azijski tigrasti komarac

    Piše: Husein Ohran Jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena jeste...

    NAŠE BLAGO: Bh. autohtone domaće životinje

    Piše: Husein Ohran Bosna i Hercegovina je zemlja koja se...

    “Eco-friendly” goveda

    Piše: Husein Ohran Iako mnogima ovaj podatak nije poznat –...

    Kako naša ishrana utiče na globalno zagrijavanje?

    Piše: Husein Ohran Očekuje se da će do 2050. godine...