CITIUS, ALTIUS, FORTIUS: Olimpijske igre u promociji seksualnog zdravlja i zadovoljstva

    PRIREDILA: Azra Mehmedović / DJ Razijan

    Kako se približavaju Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, grad poznat po romantici uvodi progresivnu poruku: seks nije samo o sigurnosti – već i o zadovoljstvu. Zbog toga su se organizatori Olimpijskih igara odlučili na jedinstven potez i pokrenuli sveobuhvatnu kampanju seksualnog zdravlja koja naglašava zadovoljstvo i pristanak, pored tradicionalnog fokusa na sigurnost.

    Ovaj novi pristup označava značajnu promjenu i iskorak u promociji seksualnog zdravlja na globalnoj sceni na tako visokom nivou. Prioritiziranje zadovoljstva u seksualnom zdravlju ističe fizičke i mentalne koristi seksualnih iskustava dok se istovremeno smanjuju rizici. Cilj je razbiti narative straha i srama, promovirajući pozitivan stav prema seksu kao ključan za unapređenje seksualnih prava i dobrobiti.

    Istraživanja podržavaju ovu promjenu. Sistematično istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije i inicijative Pleasure Project pokazalo je kako je obrazovanje o seksu koje uključuje zadovoljstvo učinkovitije od programa koji se fokusiraju samo na apstinenciju. Ono povećava upotrebu kondoma i poboljšava znanje i samopouzdanje – ključne faktore za sigurnije seksualne izbore.

    Fokus koji se u Parizu stavlja na zadovoljstvo i pristanak nastavlja dugu tradiciju Olimpijskih igara u promociji sigurnog seksa, koja je započela na Igrama u Seulu 1988. godine distribucijom kondoma za podizanje svijesti o HIV-u i AIDS-u. Od tada, domaćini Olimpijskih igara održavaju inicijative za distribuciju kondoma, pa je tako na Igrama u Riju 2016. godine podijeljeno 450,000 kondoma, a tradicija se nastavila i na Zimskim igrama u Pekingu 2022. godine uprkos pravilima socijalnog distanciranja zbog COVID-19.

    Za Igre 2024. godine organizatori će osigurati preko 200,000 muških kondoma, 20,000 ženskih kondoma i 10,000 dentalnih brana za oralni seks za približno 14,500 sportista u Olimpijskom selu. Pored toga, na raspolaganju će biti brojne stanice za testiranje seksualnog zdravlja, podržane snažnom porukom o svjesnosti seksualnog zdravlja.

    Anne Philpott, inicijatorica Pleasure Projecta, pohvalila je odluku Pariza da distribuciju kondoma poveže sa porukama o zadovoljstvu i pristanku. Ona tvrdi da promocija kondoma isključivo radi izbjegavanja negativnih posljedica nije efikasna. Umjesto toga, fokusiranje na razloge zašto ljudi stupaju u seksualne odnose je od samog početka produktivnije.

    Philpott naglašava hitnost promjene narativa o sigurnom seksu, posebno u eri kada su dezinformacije i štetan eksplicitan sadržaj sveprisutni na internetu. Ona tako ističe opasnu normalizaciju gušenja kao dijela seksualne aktivnosti, naglašavajući potrebu da se kurikulumi seksualnog obrazovanja bave takvim pitanjima.

    Olimpijada u Parizu takođe pruža priliku širim sportskim zajednicama da postanu sigurne luke za razgovore o seksualnom zdravlju. U Kilifiju (Kenija) Deogratia Okoko putem fudbala uči mladiće o pristanku i kontracepciji kroz program Moving The Goalposts. Uključivanjem razgovora o seksualnom zdravlju u fudbalske treninge, program stvara siguran prostor za dječake da razgovaraju o pitanjima koja inače ne bi diskutovali.

    Promocijom zadovoljstva i pristanka u seksualnom zdravlju, Olimpijske igre postavljaju upečatljiv primjer za promoviranje sveobuhvatnog i pozitivnog pristupa seksualnom obrazovanju širom svijeta.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    AEDES ALBOPICTUS: Opasni azijski tigrasti komarac

    Piše: Husein Ohran Jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena jeste...

    NAŠE BLAGO: Bh. autohtone domaće životinje

    Piše: Husein Ohran Bosna i Hercegovina je zemlja koja se...

    “Eco-friendly” goveda

    Piše: Husein Ohran Iako mnogima ovaj podatak nije poznat –...

    Kako naša ishrana utiče na globalno zagrijavanje?

    Piše: Husein Ohran Očekuje se da će do 2050. godine...