U RITMU DJ RAZIJAN: Kontracepcijski flaster – sve što trebaš znati

    Azra Mehmedović, poznata i kao DJ Razijan, sa svojim pratiteljima i pratiteljicama na društvenim mrežama nesebično dijeli znanje o i savjete o mentalnom, seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Ovoga petka, za naš portal donosi priču o postavljanju granica u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja, a njene savjete možete pronaći i na njenom Instagram profilu.

    Razmišljaš o kontracepciji, a tablete ti nisu baš fora? E pa, kontracepcijski flaster bi mogao biti pravo rješenje! Zamisli ga kao malo čudo u obliku flastera koje sprječava trudnoću. Evo brzinskog vodiča o tome kako radi, gdje ga zalijepiti i na šta trebaš obratiti pažnju.

    Flaster je sličan onom koji stavljaš na ogrebotinu, ali ovaj ispušta hormone koji drže jajnike pod kontrolom i ne daju im da  spuste jajnu stanicu. Dodatni bonus: zgusne cervikalnu sluz, pa spermatozoidima postaje nemoguća misija da dođu do jajašca. Kombinacija hormona i barijere = sigurnost. Vrlo jednostavno! Nalijepi ga na trbuh, nadlakticu ili gornji dio tijela. Svake sedmice mijenjaš flaster, tri sedmice zaredom, a četvrtu praviš pauzu – bez flastera! Zvuči poznato? Slično kao kod tableta, samo što nemaš obavezu svaki dan da nešto piješ. Zašto nam je flaster drag? Jer štiti od neželjene trudnoće, pod uslovom da ga koristiš kako treba (mijenjaš ga na vrijeme, dobro ga zalijepiš, itd.). Ako nisi fan svakodnevnog gutanja tableta, flaster je super praktična opcija. Zalijepiš i zaboraviš, ali naravno, s dozom odgovornosti. Kao i sve hormonalne metode, ni flaster ne štiti od spolno prenosivih infekcija (SPI). Dakle, ako je u pitanju nešto više od same kontracepcije, najbolje ga je kombinovati s kondomom.

    Pro savjeti za korištenje flastera:

    1. Pronađi pravo mjesto: Zalijepi ga na područje koje neće biti pod stalnim trenjem – izbjegavaj pregibe kože kako flaster ne bi otpao.
    2. Početak igre: Ako flaster stavljaš nakon petog dana menstruacije, koristi dodatnu zaštitu (poput kondoma) još sedmicu dana dok flaster ne počne djelovati.
    3. Bez losiona i krema: Zaboravi na losione, ulja i kremaste sapune na tom području – flaster voli suho i čisto!
    4. Provjeravaj ga: Svakodnevno baci pogled na flaster kako bi bila sigurna da je dobro zalijepljen. Ne želimo iznenađenja.
    5. Pravilno odlaganje: Kad ga skineš, preklopi ga i baci u smeće – ne ostavljaj ga da visi na nekoj površini.

    Kao što znamo, svi smo različiti, pa tako ni svaka metoda kontracepcije ne odgovara svima. Ako osjetiš nuspojave koje traju duže od tri mjeseca (poput spottinga, iritacije, promjene u seksualnom nagonu ili mučnine), možda je vrijeme da porazgovaraš s ginekologom o drugim opcijama. Najbolja kontracepcija je ona koja odgovara tebi!

    Zaključak? Kontracepcijski flaster je super jednostavan i praktičan, ali zapamti – nije zamjena za kondome kad je u pitanju zaštita od SPI.

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    AEDES ALBOPICTUS: Opasni azijski tigrasti komarac

    Piše: Husein Ohran Jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena jeste...

    NAŠE BLAGO: Bh. autohtone domaće životinje

    Piše: Husein Ohran Bosna i Hercegovina je zemlja koja se...

    “Eco-friendly” goveda

    Piše: Husein Ohran Iako mnogima ovaj podatak nije poznat –...

    Kako naša ishrana utiče na globalno zagrijavanje?

    Piše: Husein Ohran Očekuje se da će do 2050. godine...