U RITMU DJ RAZIJAN: HIV i AIDS – šta trebamo znati, a o čemu se ne priča dovoljno?

    Svi smo u školi učili o HIV-u i AIDS-u, ali koliko stvarno znamo o tome? Iako se o ovim temama govori, čini se da se ne priča dovoljno jer još uvijek postoje razne zablude. A bolje je znati pravu stvar, nego se praviti pametan, zar ne? Još važnije – znati
    kako se zaštititi.
    Zato, ostani s nama i podijeli znanje!

    Šta je zapravo HIV?
    HIV je virus humane imunodeficijencije. To je virus koji napada tvoj imunološki sistem – tvoj štit protiv bolesti. Kad taj sistem oslabi, tvoje tijelo postaje podložnije raznim infekcijama i bolestima. HIV nije isto što i AIDS, ali je osnovni uzrok njegovog razvoja.

    A šta je AIDS?
    AIDS je najnaprednija faza HIV infekcije. Ako osoba s HIV-om ne uzima terapiju, za 8 do 10 godina može razviti AIDS. Međutim, uz pravu terapiju, ta se faza može odgoditi, a osoba može dugo živjeti normalan život.

    Kako se HIV prenosi?
    HIV se nalazi u krvi, spermi, vaginalnim tekućinama i majčinom mlijeku. Prenosi se nezaštićenim seksom (analnim ili vaginalnim), transfuzijom zaražene krvi, dijeljenjem igala (npr. za droge), te s majke na dijete tokom trudnoće, poroda ili dojenja.

    Koji su simptomi HIV-a?
    Većina ljudi u početku ni ne zna da je zaražena. Virus često ne uzrokuje nikakve simptome odmah, što znači da osoba može zaraziti nekog drugog bez da je svjesna toga. Jedini način da saznaš je li došlo do infekcije je test na HIV – jednostavan i dostupan u mnogim zdravstvenim ustanovama.

    Šta je HIV test?
    Test na HIV otkriva prisustvo antitijela koja tijelo stvara kao odgovor na infekciju. Testovi su brzi i precizni, a najbolje je redovno se testirati ako si seksualno aktivan/na, posebno bez zaštite.

    Kako se HIV liječi?
    Nažalost, lijek za HIV ne postoji, ali postoji efikasna antiretrovirusna terapija koja pomaže kontrolirati virus. Redovno uzimanje terapije omogućava osobi da živi dug i zdrav život, a također smanjuje rizik prenosa virusa na druge.

    Kako se zaštititi?
    Najbolji način zaštite je korištenje kondoma tokom svakog seksualnog odnosa – i to pravilno! Ako je jedan partner HIV pozitivan, terapija koju uzima može dodatno smanjiti rizik od prenosa virusa. Redovno testiranje i otvoren razgovor o seksualnom zdravlju također su važni. Informisanost i edukacija su ključni!

    Zato, ne budi pasivan/a, dijeli ove informacije sa svojom ekipom – jer znanje je moć

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    AEDES ALBOPICTUS: Opasni azijski tigrasti komarac

    Piše: Husein Ohran Jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena jeste...

    NAŠE BLAGO: Bh. autohtone domaće životinje

    Piše: Husein Ohran Bosna i Hercegovina je zemlja koja se...

    “Eco-friendly” goveda

    Piše: Husein Ohran Iako mnogima ovaj podatak nije poznat –...

    Kako naša ishrana utiče na globalno zagrijavanje?

    Piše: Husein Ohran Očekuje se da će do 2050. godine...