UNA JE SLOBODNA: Zabrana radova na mHE “Una mlin”

    Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata Republike Hrvatske izvijestila je danas da je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane “Una mlin”.

    Kako je navedeno, radi se o hidroelektrani na području ekološke mreže Natura 2000., a sve se provodi bez procjene prihvatljivosti za ovo područje. bez provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže, navodi inspekcija. U provođenju ispitnog postupka inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata sukladno članku 13. Zakona o zaštiti prirode, od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije zatražila je mišljenje kako bi se utvrdilo jesu li predmetnim zahvatom na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW, Una mlin, narušene značajke ciljnog stanišnog tipa, odnosno jesu li oštećena staništa populacije zavičajne vrste te je li prouzročena štetna posljedica za prirodu. Zavod za zaštitu okoliša i prirode dostavio je izvještaj u kom je već naglašen štetan utjecaj zbog već provedenih radova.

    Prisjetimo se, poruka aktivista i aktivistkinja koje su provodile vrijeme na izvoru Une u Donjoj Suvaji kako bi gradnja bila obustavljena za naš portal bila je da izgradnja ove hidroelektrane neće biti dozvoljena ni pod koju cijenu. Tada je Azra Berbić iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT rekla: „Nećemo ovo dozvoliti jer nas iskustvo iz Bosne i Hercegovine uči da su investitori dozvole vrlo često ishodovali u sprezi sa vlašću, a potom za vrijeme izgradnje bespovratno uništavali rijeke i riječne ekosisteme“ i skrenula pažnju na štetne utjecaje od najranijih faza radova.

    Ovo je još jedna aktivistička pobjeda i dokaz kako zajedničke akcije i ujedinjenost radi viših ciljeva moraju rezultirati uspjehom.

     

     

    Socijalne mreže

    6,325LjubiteljiSviđa mi se
    402SljedbeniciPratite
    294SljedbeniciPratite
    1,690PretplatniciPretplatite se

    Pretplatite se

    Povezani članci

    AEDES ALBOPICTUS: Opasni azijski tigrasti komarac

    Piše: Husein Ohran Jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena jeste...

    NAŠE BLAGO: Bh. autohtone domaće životinje

    Piše: Husein Ohran Bosna i Hercegovina je zemlja koja se...

    “Eco-friendly” goveda

    Piše: Husein Ohran Iako mnogima ovaj podatak nije poznat –...

    Kako naša ishrana utiče na globalno zagrijavanje?

    Piše: Husein Ohran Očekuje se da će do 2050. godine...